Velkommen til Bolsjehuset

Bolsjekogning trin-for-trin

Mange tror det er svært og besværligt at lave sit eget slik, men det er i virkeligheden ganske enkelt.
På denne side vises med billeder og tekst hvordan man arbejder med en bolsjemasse med udgangspunkt i en lakridsbolsje.

Du skal bruge:
dl. mål - gryde (ikke aluminium) -  væv - termometre - skrabere - pipetter eller sprøjter til afmåling - saks - et glas lunkent vand til at sætte termometret i efter du har kogt - bagepapir til at klippe bolsjerne på.

En bolsjegrundmasse består af:
1,½ dl vand.
5 dl. sukker
1,½ dl. druesukker eller glycose

Rigtig god fornøjelse

 

bolsjekogning_trin_for_trin_1          bolsjekogning_trin_for_trin_

Start med at smøre dit bolsje-væv med lidt madolie, det skal ikke søbe i olie. Du kan sagtens bruge rapsolie fra netto, den er ganske god.

 

 

Sørg for at have alle ting klar - så kan det ikke gå galt.

 

 

bolsjekogning_trin_for_trin   bolsjekogning_trin_for_trin_

Bland vand, sukker og druesukker godt sammen, og sæt det over for fuld blus, helst med låg på de første 5 min. - Så tages låget af, og termometret sættes i. Når masses når 140 grader, skal du indimellem røre i massen med termometret, for at fordele varmen.

 

 

Når massen når 162 grader, tager du termometret op og sætter det i et glas lunkent vand, og så tager du gryden af og hælder forsigtigt massen ud på vævet, pas på for det er meget varmt, her er det en fordel at bruge handsker.

bolsjekogning_trin_for_trin   bolsjekogning_trin_for_trin_

Nu kommes der farve i.

 

 

Rør med skraberne rund i massen og fordel farven.

bolsjekogning_trin_for_trin   bolsjekogning_trin_for_trin

Nu kommes pulver i (Lakrids/salmiakbolsje), det er altid en fordel at blande Lakrids og salmiakpulver sammen, og hælde det i samtidig, det er lettere at rører i med skraberne.

 

 

Så kommes der anis olie i, dette røres også ind i massen. Så er det tid til at ælte massen.

 

bolsjekogning_trin_for_trin   bolsjekogning_trin_for_trin

Nogle ælter med skraberne, men lettest er det at ælte med vævet. Fold vævet ind over bolsjemassen og hiv så vævet tilbage, dette gør du hele vejen rund, så får du en ensartet masse.

 

 

Lige et billed mere af æltningen med vævet.

 

bolsjekogning_trin_for_trin   bolsjekogning_trin_for_trin

Så har bolsjemassen samlet sig, og nu er det tid til at klippe eller hakke bolsjerne.

 

Hiv en pølse af massen og klip. Hvis du vil lave trekantet bolsjer, skal du vende pølsen en kvart omgang hver gang du klipper. Sørg for at bolsjerne ikke ligger oven på hinanden, så får du svært ved at skille dem ad når de er afkølet.

 

bolsjekogning_trin_for_trin   bolsjekogning_trin_for_trin

Nogle klipper på vævet, men jeg vil dog anbefale at klippe på et stykke bagepapir.

 

 

Når bolsjerne er afkølet - lægges de enten i en plastpose, eller i et bolsjeglas.

> Download denne guide som pdf her
> Se vores mange andre trin-for-trin-bolsjeguides her