Velkommen til Bolsjehuset

Opskrifter på hjemmelavet lækkerier

 

Mocca flødeboller

Ingredienser:
150 g sukker
½ dl vand
100 g Glukose ( Spraytørret ), eller glukosesirup
100 g past. Æggehvider
2 spsk. sukker

Sådan gør du:
Bring sukker, vand og glukose i kog i en gryde, og lad det boble indtil temperaturen når 117 grader (brug et sukkertermometer).
Imens piskes æggehvider stive med de 2 spiseskefulde sukker.
Når sukkermassen i gryden når den rigtige temperatur, hældes den i en tynd stråle i æggehvidemassen, mens der piskes.
Pisk løs i 10 – 15 minutter, indtil du har en luftig marengsmasse. Kom i en sprøjtepose og sprøjt ud på bundene.
Lad dem hvile i 1 – 2 timer

Tilsæt lidt brun farve + Mokka aroma i massen inden det sprøjtes ud på bundene, hvor meget farve og smag man vil have i bestemmer man selv. Så smelter man noget Vekao eller Chokolade, og hælder over flødebollerne.
Inden de stivner helt kan man lige sætte en lille ”Mokka bønne” på toppen af flødebollen. 
Virkelig lækre og man får bare lige lyst til én mere!

Mocca flødeboller

 

Mini appelsin cheesecakes med lakridssirup

Bund:
110 g fint blendede Oreo kiks
50 g smør
 
Fyld:
300 g flødeost
55 g sukker
1 tsk vaniljesukker
2 æg
Skal og saft fra en økologisk appelsin
Evt. orange pastafarve

Top/pynt:
Lakridssirup fra Bolsjehuset
 
Udstyr:
Mini cupcakes form og papirsforme til.

Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen ved 160 grader. Fyld cupcake formen med papirsforme.
Smelt smørret i en gryde ved lav varme og bland kiksekrummerne i. Fordel massen i papirsformene og tryk den flad. Sæt cupcakes formen på køl mens fyldet tilberedes.
Kom flødeost, sukker og vaniljesukker i en køkkenmaskine med fladt piskeris, pisk det sammen. Når det er helt glat tilsættes et æg ad gangen ved laveste hastighed, skrab skålens sider mellem æggene. Øg hastigheden og pisk blandingen let og luftig i et øjeblik (pas på ikke at piske for meget).
Tilsætte saft og reven skal fra appelsin og eventuelt farve hvis der ønskes en stærkere farve.
Hæld fyld over bundene og bag i 15-20 min - massen skal været fast men pas på de ikke får for længe så kan de få revner. Lad køle af inden de sættes i køleskabet natten over (stadigvæk i cupcakes formen).

Ved servering tages papiret af og der pyntes med Bolsjehusets lakridssirup.
 
NB opskriften kan fordobles og laves i en 20 cm springform.

Mini cheesecakes  

 

Hjemmelavede skumfiduser

Grundmasse:
15 blade husblas
400 g sukker
2 dl vand
Ca. 100 g. flormelis

Mulighed for forskellig smag og farve:
- 3 ml frugt-aroma efter eget valg
- Farve efter eget valg
- Frysetørret bær efter eget valg
- Lakridspulver

Læg husblas i blød i koldt vand.  

Kom sukker og vand i en gryde og bring det i kog, sørge for at sukkeret opløses under omrøring. Hvis du vil tilsætte aroma og frugtfarve skal dette gøres nu. Sukkerlagen skal ramme 110 grader.

Vrid husblassen fri for vand og kom den i gryden. Rør rundt til det er smeltet.

Når det er smeltet hældes blandingen i en skål. Pisk blandingen med en røremaskine eller elpisker indtil massen er stiv og luftig – det tager lidt tid.  
Test: Den må ikke glide af piskeriset når det løftes.

Nu kan du evt. røre lakridspulver eller frysetørret bær i, hvis du ønsker dette.

Drys en bradepande eller form med flormelis (gerne gennem en si) og massen kommes i. Massen fordeles nemmest med en dejskraber. Drys herefter flormelis henover (gerne gennem en si). Stil massen til side til den er stivnet. Klip herefter stykker i ønsket størrelse.
Opbevares i lufttæt beholder.

Hjemmelavede skumfiduer



Hjemmelavet vingummi

Grundopskrift ca. 1 kg

Du skal bruge
100g (1 dl) vand
400g (4,5 dl) sukker
500g (8 dl) druesukker
4,5g citronsyre
1-2ml farve og smag – du kan lave det med alle smage og farver du lyster.
Gelatineopløsning: 150g (1,5 dl) vand og 100g gelatinepulver

1
Først laves sukkermasse.
Bland vand, druesukker og sukker i en stor gryde.
Lad gryden står ved højeste varme uden omrøring.
Lad massen smelte helt og lad derefter boble i 2-3 minutter
Lad den derefter koge uden låg og omrøring til massen er ca. 135grader varm.
Tag gryden af varmen og lad den afkøle til ca. 100grader.

2
Gelatineopløsning laves i ventetiden.
Varm vandet op til kogepunktet i en lille gryde. Tag gryden af varmen så snart det koger.
Drys gelatinepulver i og rør god i blandingen med en ske, til alle klumper er forsvundet.
Opløsningen skal forblive varm.

3
Når sukkermassen er nedkølet til 100grander tilsættes citronsyre.
Bland derefter den varme gelatineopløsning i sukkermassen under omrøring.
Det er vigtigt at gelatinen er helt smeltet. Konsistensen skal være som tyk sirup.
Tilsæt til sidst farve og smag (1-2 ml.)
Rør rund til alt er jævnt fordelt. Fjerne evt. bobler med en ske, så massen er helt klar.

4
Hæld massen op i forme eller en bradepande smurt med neutral olie.
Lad massen tørre ca. en time og klip herefter massen i passende størrelse.

 

Hjemmelavet frugtflæsk

Du kan lave frugtflæsk med alle mulige frugt-aromaer. Abrikos, jordbær, champagne, og mange mange flere.

Du skal bruge:
4 dl. sukker
3 dl. druesukker
8 tsk. pektinpulver
1 dl. sukker
2½ dl. vand
1½ tsk. citronsyre eller æblesyre
Farve efter behov, ca. 1½-2 ml.
3 ml. frugt-aroma

Du gør således:
Bland 4 dl. sukker og 3 dl. druesukker i en skål.
Bland 8 tsk. pektinpulver, 1 dl. sukker og 2½ dl. koldt vand sammen.

Nu koger du blandingen med pektin, sukker og vand i ca. 2-3 min. Så kommes blandingen med sukker og druesukker i lidt af gangen, blandingen skal koge hele tiden under omrøring, og koges op til 120 grader. Nu tages gryden af komfuret, og når temperaturen er faldet til 100 grader, kommes citronsyre, farve og smag i.

Tag en bradepande (eller en form), læg bagepapir i og drys det med sukker. Massen hældes i. Stil bradepanden i køleskabet natten over, næste dag kan du skære den ud i passende stykker.



Hjemmelavet lakridser

Grundmasse ca. 300 gr. 

3 dl. Arabisk gummi
1 dl. Lakridspulver
1 dl. Druesukker
0,75 dl. Glukosepulver
0,25 dl. kogende vand
1 ml. anis-aroma
Sort farve efter behov
Der skal bruges en lille gryde og en lidt større gryde

Start med at fylde den store gryde halvt op med vand, og sæt den over blusset, så vandet er varmt når du skal til at bruge det til vandbad til den lille gryde.
Rør arabisk gummi og lakridspulver sammen i en skål (skal bruges senere).

Tag nu den lille gryde og hæld 1 dl. druesukker, 0,75 dl. glukose og 0,25 dl. kogende vand i, rør til sukkeret er opløst.
Tilsæt nu sort farve (massen skal være sort).

Nu skal du sætte den lille gryde oven i den store – husk bunden af den lille gryde skal hele tiden være dækket af det kogende vand i den store gryde.
Husk at holde øje med fordampning af vandet i den store gryde. 
Skru helt op, så vandet koger, og derefter skru ned til halvt blus i ca. 2 minutter.

Nu tager du den lille gryde op af vandbadet, og hæld den blanding af Arabisk gummi og Lakridspulver du før blandede.
Rør kraftigt i det, så du får de store klumper opløst.
Sæt nu den lille gryde op i vandbadet igen, og lad det koge i ca. 20 min.
Du skal røre i det ind i mellem - du kan lægge et låg på undervejs, for at holde på varmen (men husk at røre i det).
Det skal koge til mindst 85 grader.

Nu tilsættes anisaromaen - rør den godt ind i lakridsmassen.
Tag nu gryden op af vandbadet, tør lige bunden af, så du ikke drypper vand ned på bolsjemåtten, når du nu skal skrabe lakridsmassen ud med en grydeskraber.
Den kan godt være sej at få ud, så du skal bruge kræfter her.

Når du har skrabet massen ud på måtten – tager du et bagepapir og lægger over, nogle bruger en kagerulle til at rulle massen ud til den tykkelse man ønsker.
Stil nu den færdigrullede lakrids et køligt sted, dog ikke i køleskab.

Rigtig god fornøjelse

Mini appelsin cheesecakes med lakridssirup:

Bund:
110 g fint blendede Oreo kiks
50 g smør
 
Fyld:
300 g flødeost
55 g sukker
1 tsk vaniljesukker
2 æg
Skal og saft fra en økologisk appelsin
Evt. orange pastafarve

 
Top/pynt:
Lakridssirup fra Bolsjehuset
 
Udstyr:
Mini cupcakes form og papirsforme til.


Fremgangsmåde:
Forvarm ovnen ved 160 grader. Fyld cupcake formen med papirsforme.
Smelt smørret i en gryde ved lav varme og bland kiksekrummerne i. Fordel massen i papirsformene og tryk den flad. Sæt cupcakes formen på køl mens fyldet tilberedes.
Kom flødeost, sukker og vaniljesukker i en køkkenmaskine med fladt piskeris, pisk det sammen. Når det er helt glat tilsættes et æg ad gangen ved laveste hastighed, skrab skålens sider mellem æggene. Øg hastigheden og pisk blandingen let og luftig i et øjeblik (pas på ikke at piske for meget).
Tilsætte saft og reven skal fra appelsin og eventuelt farve hvis der ønskes en stærkere farve.
Hæld fyld over bundene og bag i 15-20 min - massen skal været fast men pas på de ikke får for længe så kan de få revner. Lad køle af inden de sættes i køleskabet natten over (stadigvæk i cupcakes formen).

Ved servering tages papiret af og der pyntes med Bolsjehusets lakridssirup.
 
NB opskriften kan fordobles og laves i en 20 cm springform.